18 Mayıs 2017 Perşembe

Motosiklette Frenleme Tekniğini Geliştirmek

Frenleme, motosiklette öğrenmeniz gereken en önemli şeylerden biridir. Motosikleti yeni yeni öğrenenler, vites değiştirme ve kontra dönüş tekniği gibi teknikleri öğrenme konusunda takılıp kalsalar da kazaları önlemenin en etkili yolu doğru frenlemeden geçer. İşte bu yüzden motosikletinizin ön ve arka frenlerini nasıl kullanacağınızı iyi bilmelisiniz.



HANGİ FRENİ KULLANMALIYIM?

Denge, motosikletin dinamikleri için hayati bir unsurdur, bu yüzden bir çok motosikletin ayrı bir ön ve arka freni bulunur. Sürücü bu sayede ön ve arka fren arasındaki dengeyi o anki duruma göre kendisi belirleyebilecektir.

Çoğu uzmana göre, frenleme esnasında kabaca yüzde 70 frenleme kuvvetinin sağ elle kontrolü sağlanan ön frene verilmesi gerekir, bu durumda yüzde 30 da sağ ayakla kontrol edilen arka frene kalıyor. Ön frenler daha fazla güç gereksinimine ihtiyaç duyar çünkü yavaşlamada motorun ağırlık merkezi arka tekerden öne doğru kayar, sürücü tarafından ön tekeri kontrol etmek zorlaşır. Bu durumda arka tekerin yol tutuşu da azaldığı için arka tekerin fren ve kontrol kaybı neticesinde kitlenme ve kayma ihtimali vardır. Fakat ön teker yere daha çok baskı uyguladığı için önlerde böyle bir durum pek gözlenmez.



MOTORUN DURUMUNA GÖRE FRENLEME

70 e 30 frenleme oranı, sürdüğünüz motosikletin tipine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Cruiser ve Chopper tipi motorlarda daha fazla arka fren kullanılabilir. Bu tip motorlarda selenin geride olmasından ötürü arka tarafa daha fazla ağırlık verilerek denge bu şekilde sağlanmıştır. Buna karşın sport motosikletler, çatalları daha dikey olduğundan ve dingil açıklığı daha kısa olduğundan dolayı daha yüksek ön fren yükünü tolere edebilirler.

Gevşek zeminde kullanıldıklarından dolayı Cross motorlarda ön fren kullanımı pek sık görülmez. Deneyimli sürücülerin elinde motard ya da superbike tipi motorlar pist yarışlarında arka tekeri kaydırarak yavaşlar ve hatta bu şekilde viraj alırlar.



FRENE NE KADAR SERT BASMALI

Motosiklette frene hangi sertlikte basmanız gerektiğini deneyim kazandıkça öğrenebilirsiniz. Motosikletinizi kontrol altında tutmanın anahtarı, motosikletinizin frenleme performansını öğrenmektir. Dolayısıyla güvenli bir bölgede bu limitleri test etmek size pek çok şey kazandıracaktır.

Kapalı bir park alanında tekrar tekrar duruşlar yaparak test sürüşü yapın. Frenlemede lastiklerin kaymaya başlayacağı nokta hakkında yavaş yavaş bir fikriniz oluşmaya başlayacaktır. Sadece ön frenleri kullanarak durmayı deneyin, sadece arkaları kullanarak durmayı deneyin, sonra da her iki freni birlikte kullanarak durmaya çalışın. Bu şekilde, acil bir durumda frenleri hangi sertlikte kullanmanız gerektiğini de kavramış olacaksınız.



Motosikletinizin frenlerine bir kere aşina olduğunuzda ağırlık transferini daha net hissetmeye başlayacaksınız. 
Önleri çok sert sıkmak arka tekerleri yerden keseceği gibi arkaları çok sert sıkmak da motorunuzun kontrolsüz şekilde kaymasına sebebiyet verebilir. Yüksek hızlarda sert frenleme yapılmaması gerektiğini de unutmamalısınız. Bu limitleri mutlaka öğrenin ve beklenmeyen durumlara karşı daha hazırlıklı olun.

YATIŞ AÇISI MESELESİ

Lastikler dik durumdayken yere çok sağlam basarlar. Bunu, motorunuzu yatırmaya başlarken aklınızdan çıkarmamalısınız.

Diyelim ki lastiğin yol tutuşu %100 olsun. Bu yol tutuşu yere 90 derece açıyla durduğunda maksimum seviyede olacaktır. Bu açı azalmaya başladığında yol tutuşu da düşmeye başlayacaktır. Ön freni dik konumdayken sıktığınızda motoru durdurabildiğiniz fren gücünü, aynı oranda teker yatıkken kullanırsanız kontrolsüz biçimde ön teker kitlenebilir. Yol tutuşundaki bu kayıp aniden gidonu kırmanızla birlikte düşmenize sebep olabilir.



Bir miktar frenleme kuvveti motosiklet dönerken de uygulanabilir ancak lastikleri yol tutuş limitlerinin dışına çıkarmayacak derecede uygulanmalıdır. Dönüşlerde frene dokunma noktasında çok çok dikkatli olmalısınız ve eğer mümkünse dönüşe başlangıç noktasına geldiğinizde frenleme işini bitirmiş olmalısınız.

YOLUN DURUMU VE FRENLEME

Farklı yol koşulları, farklı frenleme tekniklerini gerektirir. Eğer yol bozuksa ön frene sağlam yoldaki kadar asılamazsınız. Önleri kitlemek, kontrolün kolayca kaybedilmesine neden olur. Arkaların kitlenmesi ise önler kadar tehlikeli değildir. Her iki tekerin birden kayma olasılığı ise lastiklerinizin yol tutuşuna direkt olarak bağlıdır.

Yolda gördüğünüz yağ damlacıklarıyla aranızda mutlaka mesafe bırakın, bu yüksek kayma riskli alanlar kavşaklar, durma noktaları ve otoparklardır.



Parlak zeminlerden şüphelendiğinizde arka freni kullanın, bu sayede ön lastiklerin kaymaya başladığını hissettiğiniz anda size plan yapma imkanı tanıyacaktır. Hızlı reflekslere ihtiyacınız var dolayısıyla koruma tedbirinizi alın ve unutmayın, arka fren kilitlendiğinde toparlamak öne nazaran daha kolaydır.

Bu kurallar arazide motor kullanırken bambaşka bir hal alırlar. Arazi motorlarında neredeyse hiç ön fren kullanılmaması buna bir örnektir. Araziye çıkma planınız varsa ön fren kolundan uzak durmaya elinizi alıştırın. Aksi taktirde sık sık toprağın tadına ihtiyacınızdan daha fazla bakacağınızı unutmayın.

BAĞLANTILI FRENLER

Bir çok scooter, touring motosiket, cruiser ve sport motorlar bağlantılı fren sistemi ile donatılmıştır. Bu şu anlama gelir: Tek bir kontrol noktasından her iki freni de kontrol…

Bazı sistemler çift yönlü çalışırken bazı sistemler sadece arka freni öne bağlarlar. Sürücülerin çoğunluğu manuel frenle sağladıkları durma mesafelerini bağlantılı frenlerin ulaştığı durma mesafelerine düşürememelerine rağmen, bu sistemler performans heveslileri için her zaman popülerliğini koruyamamaktadır.



ABS Lİ MOTOSİKLETLER

Motosikletteki ABS (anti-lock braking system) lastikteki kaymayı tespit ederek freni bırakmakta ve lastiği tekrar döndürerek kilitlenme durumunu düzeltmeye çalışmaktadır. Bu sistem kilitlenme tehlikesi olmadan sürücü tarafından frenlere güçlü bir şekilde yüklenme imkanı tanımaktadır fakat ABS, motosiklet açılı bir biçimde yatık konumdayken çalışmayacaktır.

ABS’li bir motorun ıslak veya kötü zeminde durma mesafesiyle karşılaştırmak zor olsa da tüm sürücüler bilgisayarlı fren sistemleri kullanma konusunda hevesli değillerdir.



Kaskınız başınızda, rüzgarınız arkanızda olsun… motokeyif 18.05.2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder