2 Eylül 2015 Çarşamba

Motosiklet Türleri


Motosiklet Türleri


Motosiklet türleri nelerdir? ve Motosiklet alırken neye göre seçim yapılmalı? sorularını yanıtlamak motosiklet meraklıları için öncelikli sorulardan biridir. Günümüzde motosikletler kullanım amacına göre her geçen gün daha fazla farklılaşmıştır ve amaca uygun motosiklet seçimi yapılabilmektedir.

Enduro Motorlar (Dual Sport Motosikletler)









Bu tarz motosikletler, motokros grubu motosikletlerle touring motosikletlerin özelliklerini birlikte taşır.

Amortisörleri diğer motorlara göre daha uzundur ve oturma pozisyonları dik olduğu için uzun yol konforu ön plandadır.

Chopper



Chopper tarzı dediğimiz motosikletler özünde toplama motosikletler olan fakat günümüzde fabrikasyon olarak çoğu markanın üretimini yaptığı motorlardır. Ağır motorlardır ve uzun yolda rahat fakat şehir içinde kullanışlı değillerdir. Karakteristik özellikleri uzun ön çatallar ve bol krom kaplamalı parçalarıdır.


Cruiser Motosikletler





Cruiser'lar için sanıyoruz chopper yavrusu ya da pre-chopper tabirini kullanabiliriz. Cruiser motosikletler tip olarak chopperlara benzerse de çatal açıları chopperlar kadar yatık değildir ve bu özellikleri chopperlara göre daha fazla sürüş kolaylığı sunar.


Motokros







Nasıl arazi araçları üretiliyorsa arazi motosikletleri de üretilir ve bunlar off-road (yol dışı) motosikletlerdir ve dağ-bayır dinlemeden motosikletiyle dere tepe düz gitmek isteyenler için idealdir. Sürüş tekniği diğer motosikletlere göre farklıdır. Cross motorlarda fazla teferruat bulunmaz sağlam ve hafif olurlar, lastik dişleri büyüktür.



Naked (Çıplak) Motorlar




Grenaj denilen dış kaplamaları bulunmayan motosikletlere naked denir.


Scooter Motosikletler






Günlük kullanım için ideal olmalarının yanı sıra büyük markalar tarafından üretilen uzun yol scooter'ları gittikçe ün kazanmaktadır. İtalyan Vespa şirketi bu motorları dünyaya tanıtmış ve günümüzde bir çok markanın scooter motosiklet üretimi vardır. Lastik çapları genelde küçüktür.


Spor Motosikletleri






Spor motosikletler, rahat bir sürüş sunmamasına karşın performansları yüksek motorlar kullanılarak hız öncelikli sürüş isteyen motosikletçilerin tercihidir. Motosikletin yapısı ve lastikleri yatış açısını artırarak daha seri dönüşler yapabilmeyi olanaklı kılar. Kesinlikle bir başlangıç motoru değildir. Motosiklet zevkini uzun yıllar yaşamak isteyen birinin, başlarken bu tip motosikletleri tercih etmesi tavsiye edilmez. Acemi motor tutkunlarının, sürüş dinamiklerini daha sakin motosikletlerde öğrenerek kas hafızası oluşturması ve deneyim kazandıktan sonra ilerleyen yıllarda bu tip bir motosiklete geçmesi tavsiye edilir.


Supermotolar







Süpermotolar, tozlu yollarda sürülen yarış motorlarıdır. Amortisörleri kroslar gibi uzun fakat lastikleri asfalta uyumludur.

Touring Motorlar








Sürücünün arkaya yaslanarak motosikleti kullanmasına olanak sağlayan sırtlığı, artçı için ayrıca koltuğu bulunan modelleri vardır. Touring camı denilen ön camları uzun yolda rüzgarı keserek maksimum konfor sağlamak için üretilmiştir. Klimalı modelleri dahi vardır. Uzun yolda stabiliteleri mükemmeldir. Dengeli yapıları sayesinde, ağır motosikletler olmalarına rağmen duruş ve kalkışlarda sanıldığının aksine deneyimli sürücülere fazla problem çıkarmazlar.


1 yorum: