1 Haziran 2017 Perşembe

Motosiklet Eldiveni Seçimi

Dışarda hava soğuk olmasa bile motosiklete bindiğinizde hissettiğiniz hava sıcaklığı, hızınıza bağlı olarak 10-15 derece aşağıya düşer. İşte tam da bu durumda motosiklette kıyafet seçiminin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. 

Bu kıyafetlerden biri de; biz motosikletçilerin yüzlerce farklı seçenek arasından özenle seçerek aldığı ve çoğumuzun da severek kullandığı, eldivenlerimizdir. 


Motosikletimizi eldivensiz kullanmamaya özen gösteriyoruz ki olası bir düşme, çarpma anında ellerimizi darbelerden korusun. Hatta herhangi bir çarpma düşme olmasa dahi eldivensiz kullanmak zamanla elcikleri tuta tuta ellerinizin iç kısmının nasır bağlamasına ve rüzgardan ellerinizin acımasına sebebiyet verir. Elcik korumayı da hem her motosiklete uygun bulmanız mümkün olmayabilir hem de olası bir kazada elcik koruma hiçbir işe yaramaz. Böyle şeylere hiç gerek olmadığı ortada. Bu nedenle; eldivensiz kullanmak bir yana, genelde sağlam bir motosiklet eldiveni uzun soluklu kullanılabildiği için kendinize kaliteli bir eldiven edinmemizde fayda var.

Mevsime Göre Eldiven Seçimi

Farklı markaların çok çeşitli eldivenleri olduğunu görebilirsiniz. İçi miflonlu yumuşacık ve nispeten kalın kumaşla üretilmiş kışlık eldivenlerin yanında fileli veya ince kumaştan imal edilmiş yazlık eldivenler bulabilmek mümkün. 



Kışın haliyle daha soğuk olduğu için ve elleriniz de açıkta kalacağı için soğuk aylarda eldivensiz dolaşmak oldukça sıkıntılıdır. Kışlık eldivenlerin bir handikapı şudur: eldiven, normalden daha kalın üretildiği için eğer sıcak tutsun diye çok kalın bir eldiven alırsanız bu sürücünün el hassasiyetini azaltacağı için sürüşü biraz zorlaştırabilir. Bunun önüne geçmek için yazlık eldivenlerin içine bir kat ince bandocu eldiveni giyebilirsiniz. Bandocu eldiveni ince ve ele yapışan tipte bir eldiven olduğu için elinize giymiş olduğunuz bir içlik vazifesi göreceği için ısıyı korumanıza yardımcı olur. Kışlık eldivenler kadar sıcak tutmasa da bu şekilde el hassasiyeti çok fazla azalmayacaktır.


Parmaksız Eldivenler İş Görür Mü?

Parmakları olmayan bir eldiven, aslında kısa kollu bir motosiklet montu ile aynı mantıktır. Normal bir motosiklet montunda koruma olarak omuzluk,dirseklik, bel desteği ve sırt desteği bulunur. Dirseklik yoksa dirsekler zarar görür. Bunda da eğer düşerseniz , tabi nasıl düştüğünüze de bağlı olarak, parmaklarınız zarar görür. Soğuktan korumaması da cabası. Bazı motorcuların, biraz da işin show tarafına kaçıp, böyle parmaksız eldivenlerle motosiklet kullandıklarına rastlarsınız. 

Hiç eldiven takmamak elbette daha kötüdür fakat şunu da unutmayın: Her motosikletçinin kullanması gereken standart bir motosiklet eldiveni şu şekildedir: motosiklet eldiveninin şekli şemali bellidir, parmakları kapalıdır, sürtünmeye dayanıklı yumruk korumaları vardır, parmak üstü ve el üstü korumaları ve avuç içi koruma katmanı vardır. 

Bisiklet eldiveni ile veya kaleci eldiveni ile motosiklet kullanılmaz. Ben yaptım oldu diyenlere de saygılar sunarız :)

Korumanın Önemi

Saatte 90 km hızla yol alırken, Allah korusun, asfalt zemine düştüğünüzde ancak 50-60 metre sürüklendikten sonra durabilisiniz. Kuru bir zeminde altınızda motor olmadan 60 metre sürüklendiğinizde oluşacak sürtünme kuvvetiyle oluşan sıcaklık yaklaşık 750-800 dereceye çıkar. Kemikleriniz ise yaklaşık 700 derecede erir. Korumasız olarak bu şekilde düştüğünüzde doku kaybı kaçınılmazdır. Bunun önüne geçmek için kaliteli, CE sertifikalı koruma ekipmanları kullanıyoruz ve düşme anında olan ekipmanlara oluyor, bize değil. "Keşke!" demektense "İyi ki!" demek, çok daha iyi bir tercih.




Motosiklet Eldiveni Markaları

En çok bilinen motosiklet eldiveni markaları:


  • Alpinestars    
  • Bering    
  • Clover    
  • Dainese    
  • Five Gloves    
  • iXS    
  • Kappa    
  • Macna    
  • Prohel    
  • Prosev    
  • Oxford     
  • Racer
  • Revit    
  • Richa    
  • Rukka    
  • Segura    
  • Scoyco    
  • Shima    
  • Ufo    
  • Venom    
  • Vexo


Şeklinde sıralanabilir. Bunların birçoğu motosiklet koruma ekipmanı, kıyafet, bot vs. de üretiyor. Bazıları da Venom gibi kasklarıyla ünlü markalar. Eldiven alırken bu markaların eldivenlerini edinmeniz güvenlik açısından elbette daha iyi olacaktır.



Alpinestars gibi nisbeten pahalı markaların yanı sıra, prohel gibi hesaplı markalar da bulabilmek mümkün. Sadece deri veya sadece tekstil eldivenler üreten veyahut her ikisini birden üreten markalar da var.


Motosiklet Eldiveni Bedenleri

Motosikletçiye gidip yerinde eldiveni deneyerek almak her ne kadar daha iyi bir tercih olsa da bazen internette de beğendiğimiz bir eldiveni almak istediğimizde hangi bedeni alacağımızı bilmemiz gerekir. Elinize uygun eldiveni bulabilmek için elinizin ölçüsünü almanız gerekmektedir. 

Eldiven ölçümü avuç içinin ölçüsü alınarak tespit edilir. Bunu bir çetvel ya da mezuro yardımıyla yapabilirsiniz. Görseldeki 1 nolu kalın pembe çizgi sizin elinizin genişliğini verecektir. Elin çevresini değil, sadece el içini ölçmelisiniz.


Ölçüme göre çıkan el genişliği değerlerden aşağıdaki tablodan eldiven bedeninizi tespit edebilirsiniz.

El Genişliği (cm) Eldiven Bedeni 
6 XS
7 S
8 M
9 L
10 XL
11 XXL


Kaskınız başınızda, rüzgarınız arkanızda olsun. motokeyif 01.06.2017









2 yorum:

  1. ALLAH RAZI OLSUN BİLGİLER İÇİN

    YanıtlaSil
  2. Uzun süre kullanılmayan ekipman ,durmaktan zarar görür mü

    YanıtlaSil