8 Ekim 2015 Perşembe

Motosiklette Yağ Değişimi



Motosiklette Yağ Değişimi Nasıl Yapılır?


Yağ değişimi kolay olan fakat kolay olduğu kadar da önemli bir işlemdir. Zamanında yağı değiştirilen motor, uzun ömürlü olur ve daha performanslı çalışır.

Motosikletinizin yağını kendiniz değiştirirseniz bu size 15-20 TL'ye mal olacakken servisine değiştirtirseniz 50-60 TL'ye ancak çıkarsınız. Üstelik başında durmazsanız hangi yağı koyduklarını da bilemezsiniz.

Yağ değişimi yaparken motosikletinizin ihtiyacı olan yağ miktarını ve türünü belirlemeniz gerekiyor. Bunun için en pratik yöntem servis bakım kitapçığına başvurmak.

Genellikle yağ değişimi ufak tefek farklar bulunmakla birlikte anlatıldığı şekilde yapılmaktadır.

İlk önce motor orta ayaklığa alınır. Orta ayaklığı olmayan motorlarda motosikleti dik tutmak için yağ tapasını açıkta bırakacak şekilde bir takoz ya da seyyar sehpa kullanılmalıdır.

Orta sehpaya kaldırdıktan sonra yapılacak iş, gerekli ekipmanı ayarlamaktır.

İhtiyaç Listesi
  • Motor Yağı
  • Motorun altındaki yağ tapasını açmak için anahtar
  • Atık yağın konulacağı kap
  • Huni veya huni vazifesi görecek bir alet

Atık yağ kabı yağ tapasının tam altına gelecek şekilde yerleştirilir. Yağ tapası uygun anahtarla açılır ve motor yağının kaba iyice boşalması beklenir. Motosikletlerin yağ tahliye tapası motorun alt kısmında ve nispeten büyük bir contalı vida şeklindedir. Motorun altına eğildiğinizde görebilirsiniz.



Yağın tamamen boşaldığından emin olmak için motosikleti ileri geri hafifçe sallamak faydalı olacaktır. Çalıştırma kolu olan motosikletlerde kolu bir iki tur çevirmek yağ kalıntılarının aşağıya inmesini sağlar.

Yağ tapası söküldüğünde buradan yağ süzgeciyle birlikte bir yay çıkar. Süzgeçte kirlenme veya tıkanıklık varsa bunu da gidermeliyiz. Daha sonra süzgeç, yay ve tapayı yerine takıyoruz.

Sıra geldi yağ koymaya...

Kaliteli yağ kullanımı motorunuzun ömrünü uzatacağı gibi, kaliteli yağlar parçaların üzerine sıkı bir biçimde yapışarak metal parçaların kayganlığını artırır ve motorunuzun daha performanslı çalışmasını sağlar. Motorunuzun alacağı kadar miktarda kaliteli yağı bir huni vasıtasıyla yağ çubuğunun olduğu üst kapaktan yavaş yavaş koyuyoruz.

Yağı koyarken yağ miktarının optimum seviyede olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bazen motorun içindeki eski yağın üzerine kitapçıktaki yağı ilave ettiğinizde fazla gelebilir. Yağ çubuğunda maksimum çizgisini aşmamaya özen göstermelisiniz.

Son olarak yağ ölçümünü tekrar yapalım ve yağ seviyesini kontrol edelim.

Peki motosikletinize yağ alırken motor yağı seçimi neye göre yapmalısınız? Bunu da başka bir yazımızda ele aldık.

Motosiklette yağ değişimi ile ilgili vereceğimiz bilgiler bu kadar. Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

Kaskınız başınızda, rüzgarınız arkanızda olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder