2 Eylül 2015 Çarşamba

Motosiklet Muayenesine Giderken


Motosiklet Muayene Randevusu


Motosikletinizin muayene zamanı geldiyse ve motosiklet muayenesi daha önce yaptırmamış iseniz bu makale size motosiklet muayenesi hakkında yardımcı olacaktır. Aklınıza takılan her türlü soruya yanıt bulabileceğiniz bilgileri vermeye çalışacağız.

Maddeler halinde anlatmak gerekirse motosiklet muayenesi şu şekilde yapılır;


1. İlk yapılması gereken şey buraya tıklayarak TÜVTÜRK rezervasyon sitesine girmek. TüvTürk'ün resmi web sitesinden randevu alınabiliyor. Buradaki form size motorunuzun plaka numarasını girdikten sonra randevu alıp alamayacağınızı gösteriyor.

Plakanızla sorgulama yaptıktan sonra hiç bir sorunun mevcut olmadığını görürseniz bir sonraki adımla muayene randevusuna geçiyorsunuz. Araç tiplerinden motosiklet'i seçmeniz gerekiyor.


2. Karşınıza randevu bilgilerini içeren bir sayfa çıkacak burada "Genel Muayene" alanını seçtikten sonra son muayene geçerlilik tarihini girmeniz gerekiyor.Ardından muayeneye gideceğiniz tarihi randevu tarihi alanından seçiyorsunuz. Eğer muayeneye geç gidiyorsanız bir miktar geçikme bedeli ödersiniz.


3. Devam butonuna basıyorsunuz ve burada da randevu yerini seçmeniz gerekiyor. Bulunduğunuz ili seçtikten sonra karşınıza çıkan saatli sonuçlardan yeşil olanlar boş saatleri gösterir. Buradan da muayene saatinizi seçiyorsunuz.


4. Bu işlemlerin ardından sıra ile sizden ruhsat bilgileriniz ve iletişim bilgilerinizi istiyor. Bu bilgileri girmeniz durumunda motosiklet randevusunu almış oluyorsunuz. Randevu zamanından 20 dakika önce randevu yerinde olmanız ve büroya başvurarak randevuya geldiğinizi belirtmeniz gerekiyor. Kaskınızı, ruhsatınızı ve kimliğinizi yanınızda götürmeyi unutmayın.


Motosiklet Muayenesinde Kontrol Edilen Noktalar


Motosikletinizi muayeneye götürmeden önce bazı noktaları önceden kontrol etmek muayeneden geçmenizde size kolaylık sağlayacaktır. Muayene görevlilerin hangi hususları kontrol ettiğine bir bakalım;

✓ Frenler sağlam olmalıdır. Size küçük bir kaydırma testi yaptırabilirler. Hazırlıklı olun. Balataları bitmiş bir motosiklet, muayeneden geçemeyecektir.

✓ Far ve sinyaller, farın iç kısmında bulunan park lambası dahil çalışıyor olmalıdır.Sonradan takılan xenon farlar muayeneden geçmez. (2017 yılında bu kural değişti ve motosiklette sonradan takılan xenon far artık hafif kusur sayılıyor) Motosikletinizin farlarını  ayarlayıp öyle gitmenizde fayda var. Fren lambasını kontrol edin uzun kısa farları kontrol edip öyle gidin. Aydınlatma kusurları genel olarak ağır kusurdur ve böyle bir kusurla aracınız muayeneden asla geçmez.

✓ Tekerleklerinizin dişleri tamamen aşınmış olarak giderseniz motosikletiniz yine muayeneden geçmeyecektir. Değiştirip gitmenizde fayda var.

✓ Kilometre saati, sinyal göstergesi ve diğer ön konsoldaki göstergeler çalışıyor olmalıdır.

✓ Eksik parça, hasar görmüş ya da dağılmış parçalar varsa bunları değiştirip öyle gitmek gerekiyor. Bu şekilde de muayeneden geçmesi pek mümkün değil.

Kask ve koruma ekipmanlarını giyerek gitmenizde fayda var. Özellikle sürücüsü kasksız olan motosikleti muayeneden geçirmedikleri biliniyor.

Muayene Ne Kadar Sürecek?

Muayene süresi yoğunluğa bağlı olarak değişmekle beraber randevu sisteminin hayata geçirilmesiyle birlikte 20 dakika ile 30 dakika arasında sürmektedir. Motosikletinizin muayenesi sorunsuz olmasına bağlı olarak 15 dakika gibi kısa bir sürede bitebilir.

Muayene Süresi Geçtiyse Ne Olacak ?

Muayenesi olmayan araçla trafiğe çıktığınızda trafik polisine yakalandığınız takdirde, motosiklet sürücüsüne 90 TL civarı bir ceza kesilir. 1 hafta süre içerisinde muayene yapması istenir. Bir hafta geçtiği halde muayeneyi halen yaptırmamış iseniz ve tekrar yakalanırsanız motosikletiniz bağlanır.


Dikkat Edilecek Diğer Hususlar


Muayeneye giderken trafik sigortanızın süresini kontrol edin. Trafik sigortası bitmemiş olmalıdır. 6 aylık motorlu taşıtlar vergisini yatırmış olmalısınız, OGS veya HGS kaçak geçiş kaydı olmamalı, varsa da ödenmiş olmalıdır. Bunlardan bir tanesi eksik olduğunda muayene yapılmaz ve bu borcun kapatılması veya sigortanın yaptırılması istenir.

Yanınıza almanız gerekenler kısaca;

  • Trafik Zorunlu Sigorta Poliçesi (Zamanı Geçmemiş)
  • Ruhsat
  • Kimlik Belgesi
  • Ehliyet
  • Bir Önceki Muayene Belgesi
  • Muayene Ücreti
  • Kask
  • Ve Tabi Ki Çok Sevdiğiniz Motosikletiniz...

Motosiklet muayene ücreti 2015 yılı için 93,22 TL'dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder